Waarom een hond als co-trainer?

Een hond biedt voor veel mensen positieve associaties. Ze vinden het leuk om met een hond bezig te zijn en er meer over te leren. Hierdoor heeft de inzet van een hond als co-trainer vele voordelen. Mensen vinden het veel leuker om een traject te volgen wanneer ze weten dat daar ook de hond aanwezig is. De motivatie is groter. Honden scheppen door hun aanwezigheid een gevoel van emotionele veiligheid. Mensen laten door de aanwezigheid van het dier veel sneller hun weerstanden varen. Honden accepteren iemand zonder te (ver)oordelen. Het maakt ze niet uit hoe men eruit ziet of wat men zegt. Een hond is vergevingsgezind en ongecompliceerd. Een hond kan ook niet verbergen wat hij voelt. Blij = blij en boos = boos.

Een hond bevordert de communicatie tussen mensen, het is gemakkelijk praten over de hond en het dier kan zo een opening bieden voor een gesprek. Daarnaast bied de aanwezigheid van de hond ook de mogelijkheid om gevoelens op te projecteren. Doordat een hond een zeer duidelijke lichaamstaal heeft en, in tegenstelling tot mensen, zijn gevoelens niet kan verbergen is het gemakkelijk een hond te begrijpen als je geleerd hebt om zijn lichaamstaal te lezen. Mensen die dit geleerd hebben zullen ook beter kijken naar de lichaamstaal van andere mensen en daarop beter kunnen inspelen.

Waar mensen moeite hebben met menselijk fysiek contact, wordt het fysieke contact met een hond vaak wel gewaardeerd. De hond biedt een gevoel van veiligheid, troost en warmte, de aandacht van het dier is onvoorwaardelijk en kan daardoor een gevoel van isolement doorbreken.

De hond

Voordat een hond kan worden ingezet wordt hij getest op veiligheid en betrouwbaarheid. Iedere hond is op zijn eigen unieke manier in staat om zijn taak als psychosociaal hulphond uit te voeren. Hierdoor kan een passende match gemaakt worden tussen deelnemer en hond.

Veiligheid is natuurlijk een absolute must.
Iedere hond kan bijten. Daar is natuurlijk niemand bij gebaat.
Daarom krijgt een hond pauze zodra de trainer de indruk heeft dat het even teveel wordt voor de hond.

Afsluiting van traject

Het filmpje

<< terug