Gedragsadvies

Gedrag en (her)opvoeding

Of u nu een pup, een herplaatser via een particulier of een asielhond heeft of krijgt, u zult moeten opvoeden of heropvoeden.

Pups

Een pup heeft van zijn moeder al zijn ‘hondse’ opvoeding gehad. Hij weet dus hoe hij zich als hond hoort te gedragen. Zit, af, blijf, kom hier en wacht heeft ie geleerd van mama, net als je plasje ophouden tot het gewenste moment. Maar dat betekent niet dat hij dit gedrag ook zomaar zal tonen aan zijn nieuwe mens. Daar moet je wel wat voor doen. Hondadvies kan helpen met opvoeding en training.

Asielhond

Hoe vrijwilligers in een asiel ook hun best doen, het is en blijft één van de minst wenselijke situaties waar je als hond in terecht wilt komen. Er heerst altijd stress en onrust. Die raak je niet zomaar kwijt omdat je nieuwe mens zo ontzettend veel van je houd. Asielhonden hebben vaak veel tijd nodig om te settelen, zich echt ergens thuis te gaan voelen. Hondadvies kan helpen met tips, uitleg over gedrag dat je hond laat zien en thuistraining.

Herplaatser

Met herplaatsers kun je het treffen, maar ga er niet van uit dat je door de eigenaar die van zijn hond af wil, het echte verhaal te horen krijgt. Ga er altijd van uit dat er een andere reden is om de hond te herplaatsen. De bekende smoesjes zijn: (plotseling opgekomen) allergieën, baby op komst, het gaat toch niet met de andere hond, geen geld (maar wel voor een nieuwe pup), kan niet met de kleinkinderen en noem ze allemaal maar op. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!
Maar wat is er mooier dan een hond die elders niet meer gewenst is een fijne nieuwe plek te bieden. Het vraagt veel geduld en een grote tijdsinvestering, maar dan heb je ook een maat die snapt dat je voor hem gaat. En de hond weet drommelsgoed dat het bij jou beter is en zal maximaal investeren in jullie relatie.

Als voorbeeld, mijn Mazzel:

Ik viel voor zijn markante verschijning, hij stonk als een beer en hij stond zo ongeveer iedere 10 seconden tegen iemand overeind.
‘Inpakken en meenemen’ zei mijn vriendin, die ik gevraagd had mee te gaan om me voor een mogelijk gruwelijk verkeerde beslissing te behoeden.

Eenmaal thuis was de, niet vertelde, reden dat ie weg moest snel duidelijk. Mijnheer kon zijn plas niet ophouden. En geloof me, 5x op een dag de plas van zo’n grote hond opdweilen, daar wordt je niet vrolijk van. Na onderzoek bleek dit een prostaatprobleem te zijn.
Opgelost door een chemische en later permanente castratie. Plasprobleem opgelost. Overigens nadat ik hem al had laten behandelen voor een ernstige oorontsteking en beginnende keelontsteking.

Na de gewenningsperiode doken de, door onvoldoende opvoeding en socialisatie, overige (gedrags-)problemen op.
Inmiddels allemaal goed hanteerbaar dankzij andere professionals waar ik een beroep op heb gedaan.
Want van een afstandje, en zonder de emotionele lading, ziet iemand anders toch altijd weer dingen die je zelf niet ziet of moeilijk vind om te onderkennen.

Hondadvies kan helpen met het leren begrijpen van je hond, de puzzelstukken uit het verhaal van de vorige eigenaar en het gedrag van de hond bij elkaar zoeken en tips en training geven.

Hond uit het buitenland

Honden die uit het buitenland naar Nederland worden gehaald zijn een verhaal apart. Hoe jonger ze hierheen komen, hoe makkelijker ze mee gaan draaien in onze samenleving. Vergeet echter nooit dat ze genetisch gevormd zijn door hun ouders en voorouders die meestal als zwervers leefden.
Hondadvies kan helpen met het begrijpen van je hond, uitleg over gedrag, tips voor dagelijkse activiteiten en structuur.

Tarief

  • Gedragsconsult aan huis, per uur € 60,00
  • Privéles strippenkaart voor 5 lessen van 1 uur € 275,00
  • Workshop ‘puzzelen met je hond’ 1,5 uur € 85,00
  • Puzzelen met je hond strippenkaart voor 5 lessen van 1 uur € 275,00
  • Telefonisch consult, per half uur € 25,00
  • Uitgebreid verslag € 25,00
  • Reiskosten (vanaf 5 km buiten mijn postcode), per kilometer € 0,35

Wil je meer weten, bel gerust of neem via het formulier contact met mij op.