Mijn passie: Mensen coachen met honden

Wat doe je nu eigenlijk als je gaat coachen met je honden? Hoe gaat zo’n coachsessie dan in zijn werk? Moet je daarvoor honden heel erg leuk vinden?
Vragen die steeds weer terug komen als vertel over mijn geweldige beroep.

Ik heb mijn passie gevonden vanuit mijn achtergrond als pedagogisch hulpverlener en kynoloog: Mensen coachen en helpen om hun kwaliteiten, patronen en valkuilen te leren kennen dankzij de spiegel die een hond ze geeft.

Tijdens een sessie daagt de hond je uit om je persoonlijke kwaliteiten te ontdekken en geeft rechtstreeks feedback op wat je doet, je uitstraling en je energie.
Zelf vond ik het bijzonder om te ontdekken dat mensen honden niet speciaal leuk hoeven te vinden om toch van ze te leren. Het enige dat van de coachee gevraagd wordt is zich open te stellen voor de ervaring.

Onlangs had ik tijdens een wandeling in het bos een mooie coachsessie met J. en mijn hond Spip. Zonder hier op details in te gaan vertelde J. me dat ze geïnteresseerd was in het coachen met de hond, maar niet specifiek veel met honden op heeft.
Uit de achtergrond informatie had ik dit al gefilterd en besloten om Spip mee te nemen. Een vriendelijke en innemende, niet al te grote whippet, die gek is op mensen maar zich na een korte kennismaking niet zal opdringen.

Tijdens de coachwandeling doet de hond van alles waar je jouw gedachten en gevoelens op kan projecteren en dan komen er voor mij aanknopingspunten om verder door te vragen over herkenning, verwondering, het plaatsen van gebeurtenissen en hoe nu verder. De aanwezigheid van de hond en elementen van spel, rust en beweging laten zien dat alles mag en goed is. Het is de ervaring die telt.

Ik heb de mooie taak om dingen die de hond laat zien te vertalen naar de belevingswereld van de persoon die ik mag coachen. En dingen die de hond doet vormen mooie ankers om later nog aan terug te denken en op te reflecteren.
En hoe mooi is het dan om de volgende dag een prachtig bericht te ontvangen. Hier geplaatst met toestemming van J.

“Lieve Erna,
Terugkijkend op onze fijne wandeling gisteren in een fris april zonnetje en vergezeld van je lieve hond Spip heb ik weer eens ervaren hoe heerlijk eenvoudig het leven ook kan zijn. Het contact met jou en Spip voelde als
volstrekt natuurlijk en ik wil je bedanken voor een zuiver geschenk”.
Deze bijzondere sessie zou ik als volgt omschrijven:
”Met zachte aanmoediging leidt Erna je naar innerlijke vragen.
Als die er niet zijn ontstaat er een wonderlijk en tegelijk natuurlijk proces.
Erna is van nature iemand bij wie je je op je gemak voelt, bij wie je jezelf graag openstelt en die jou aanvoelt.
Dit impliceert als vanzelf dat zij bij de spiegeling kiest voor de hond die daarbij past.
In de positie van coach houdt Erna het overzicht, reflecteert en vertaalt deze waardevolle en rustgevende sessie.
Een aanrader voor wie openstaat voor een zuivere en professionele coaching.
J.”
Het was ook heerlijk om even na te praten onder het genot van een kop koffie met cake.

Ik ben heel dankbaar om berichten zoals van J. te ontvangen. Mijn passie voor mensen en honden komt in mijn werk bij elkaar en ik wordt er heel blij van om met mijn honden aan mensen ervaringen en ontwikkelingen als hierboven beschreven te bieden.

2 gedachten over “Mijn passie: Mensen coachen met honden

 1. Beste Erna, ik schrijf je omdat ik ‘verder`’ wil komen met een combinatie van dingen, mijn zoon, zijn hond die nu ook een beetje mijn hond is en mijn beleving van die twee en eigen rol daarbij.

  Ik woon in Amsterdam.

  Mijn zoon is naar Arnhem verhuisd om verschillende redenen, een belangrijke reden was ook zijn hond. Ze heeft vanaf haar pubertijd of vruchtbaarheid agressief gedrag laten zien naar andere honden, ook kan ze erg hyper reageren. Dit geeft veel stress bij hond en eigenaar en is moeilijk te vergeten, haar gedrag gaat wel steeds beter, maar haar omgang met andere honden is nog steeds problematisch omdat ze noodgedwongen altijd heel veel aan de lijn heeft gelopen.
  Ze is nu een deel hond, soms in Amsterdam en soms in Arnhem.

  Op zoek naar losloopgebieden en site Doggo heb ik jou gevonden.. Ik realiseer me dat het eigenlijk mensen problemen zijn.. waarbij een sensitieve hond een belangrijke rol speelt. Het is moeilijk voor mij om adviezen te geven, deze worden opgevat als kritiek.

  Ze is in vele opzichten een geweldige hond en zou mijn zoon goed kunnen helpen. Daarom wil ik niet zomaar, omdat dat beter uitkomt de hond nemen maar ik zie wel dat er weinig vertrouwen is. Ze is super gehoorzaam en kan dus vaak best wel even los.
  Ik merk dat mijn zoon hoofdzakelijk bezig is met problemen te voorkomen, misschien kan hij op dit moment ook niet meer, ik weet het niet

  Kortom..

  Ik heb behoefte aan een consult.. doe ik goed voor mens en hond..?

  Ik hoop van je te horen,

  Met vriendelijke groet,

 2. Hallo Erna,
  Ik ben enthousiast over het coachen. Inmiddels heb ik het ook al met andere erover gesproken, ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groet
  Isabelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *