Puppy-parcours

Er zijn veel factoren die bijdragen aan het gedrag van een hond in zijn omgeving. Een manier om angst te voorkomen of te reduceren is het begrijpen van de primaire emoties van een hond. Voor hondeneigenaren een leuke uitdaging en voor mij als gedragskundige geeft zo’n parcours allerlei aanknopingspunten om te vertellen over honden, hun lichamelijke en mentale ontwikkeling en hoe je daar een heel hondenleven lang plezier van kunt hebben.

De natuurlijke nieuwsgierigheid en interesse en de mogelijkheid om op zijn eigen manier en in een veilige omgeving nieuwe dingen te ontdekken helpt pups bij het opbouwen van zelfvertrouwen.

https://www.facebook.com/debra.dalgleish/videos/724080217702464/

Ik vind dit filmpje van Debra Dalgleish een mooi voorbeeld van een aantal pups die de mogelijkheid krijgen om in een veilige omgeving hun interesse en nieuwsgierigheid te gebruiken. Ze bouwen zelfvertrouwen op door kennis te  maken met allerlei verschillende geluiden, ondergronden, geuren, materialen en bewegingen.

Door ze zelfstandig op ontdekkingstocht te laten gaan helpt zo’n uitdagende omgeving niet alleen bij de opbouw van zelfvertrouwen maar ook bij de motorische en mentale ontwikkeling van de jonge hondjes en de fysieke coördinatie tussen de 4 poten.

Als jouw pup of jonge hond niet eerder de mogelijkheid heeft gehad om in zo’n omgeving nieuwe dingen te ontdekken dan kun je terecht bij Hondadvies. Hondadvies heeft een groot assortiment aan dit soort materialen die veilig zijn voor puppy’s. Regelmatig doen fokkers een beroep op mij om voor hun pups een ontdekkingsparcours met passende uitdagingen op te zetten.

Zo’n parcours is echter ook bijzonder geschikt voor honden om angsten te overwinnen door rustig kennis te maken met allerlei nieuwe dingen. En samen met je baasje een parcours door wandelen is weer heel geschikt voor de opbouw van de onderlinge samenwerking.

Ik vind een parcours als dit voor pups tot 17 weken onontbeerlijk om kennis mee te maken. En eigenlijk biedt zo’n parcours voor honden van alle leeftijden mogelijkheden om zich nog te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *